Harmonikka

Harmonikalla voi soittaa kaikenlaista musiikkia: klassista, poppia, rockia, kansanmusiikkia, perinteistä vanhaa tanssimusiikkia. Mitä vain haluat!

Harmonikka, haitari, kurttu, vetopeli. Rakkaalla soittimella on monta nimeä!

Harmonikka voidaan jakaa kolmeen perusosaan: palkeeseendiskantti- ja bassosormioon. Oikea käsi soittaa diskanttisormiota ja vasen bassosormiota, vasemman käsivarren liikuttaessa paljetta.
lisäksi harmonikka koostuu sadoista pienemmistä osista – harmonikka on hienomekaaninen laite! Materiaaleina käytetään mm. puuta, terästä, alumiinia, nahkaa, muovia.

Harmonikka on ns. vapaalehdykkäsoitin, jonka ääni syntyy vapaasti värähtelevän kielen kautta. Harmonikan kielet sijaitsevat soittimen sisällä.

Jotta kieli saadaan värähtelemään ja soimaan, tarvitaan palkeella ilmaa ja samalla painaa näppäin/näppäimiä pohjaan. Harmonikka on  moniääninen soitin, eli soitamme useampaa ääntä samaan aikaan.

 Harmonikan kielet sijaitsevat soittimen sisällä

Suomessa soitetaan pääsääntöisesti näppäinharmonikkaa, pianokoskettimilla varustettuja harmonikkoja on vähemmän. Harmonikkoja on eri kokoisia, jokaisen soittajan syliin sopivia!  Pienimmissä aloitussoittimissa on vain 3-rivinen näppäimistö, isoimmissa 5-rivinen.

Harmonikan soiton opettaja ja oppilas

Soitin kasvaa mukana
Soitin valitaan aina soittajan koon ja tarpeiden mukaan, silloin soittaminenkin on mukavampaa, kun soittaja ei huku ylisuuren harmonikan alle tai ääniala lopu liian pienessä soittimessa kesken. Soittimen koko yleensä kasvaa soittajankin kasvaessa.

Harmonikansoiton sopiva aloitusikä on 5-vuotiaasta ylöspäin. Yläikärajaa ei harmonikassakaan ole!

Tärkeintä on oma into oppia soittamaan.

 

Oma soitin
Harmonikkoja löytyy myytävinä uusia ja käytettyjä, jotkin soitinliikkeet myös vuokraavat harmonikkoja, eli heti ei tarvitse ostaa omaa soitinta.

Soitinten hinnat liikkuvat 500 eurosta tuhansiin, mutta kannattaa muistaa, että hyvin pidettynä soitin myös säilyttää melko hyvin arvonsa, etenkin lastensoittimet, joissa vaihtuvuus on suurempaa, kun pieni soitin vaihdetaan isompaan.

Opettajana Liisa Ojantausta.

 Aina kannattaa keskustella ensin oman opettajan kanssa siitä, mikä on hyvä soitin juuri sinulle/lapsellesi, niin ei tarvitse yksin pähkäillä esim. onko se ensimmäinen soitin melodia- vai standardbassoharmonikka.

Harmonikan opettelu
Niin lasten kuin aikuistenkin kanssa harmonikansoitossa lähdetään liikkeelle perusasioista.

Oikeasta soittoasennosta ja soittimen käsittelystä edeten soittamiseen, nuottien ja rytmien opetteluun. Kun perusasiat ovat hallussa, niin antaa mennä vaan!

Tärkeintä on oma into oppia soittamaan.

Harmonikalla voi soittaa kaikenlaista musiikkia: klassista, poppia, rockia, kansanmusiikkia, perinteistä vanhaa tanssimusiikkia. Mitä vain haluat!

Tervetuloa tunneille!

Lukukausi hinnat

Opetus
lukukausi
30min

445€

45min

655€

60min

890€