Huilu

Huilunsoiton voi aloittaa jo 6-7-vuotiaana. Tai miksei vaikka 67-vuotiaana. Vanhimmat oppilaamme ovat jo eläkeiässä.

Huilu – historia ja rakenne

Huilu eli poikkihuilu on puupuhallin perheeseen kuuluva soitin. Huilussa on kaunis ja heleä ääni. Huilut valmistetaan nykyisin metallista. Ennen vanhaan ne valmistettiin puusta, jonka takia ne myöskin kuuluvat puupuhaltimiin vaikka niissä ei nykyään ole puuta lainkaan. Jotkut poikkihuilut voidaan kuitenkin valmistaa vielä nykyäänkin puusta. Aloittelijoiden huilut eli oppilashuilut valmistetaan yleensä messingistä tai uushopeasta ja kun opinnoissa etenee, voidaan hankkia hopea, kulta tai jopa platina huilu.

Milloin soiton voi aloittaa?

Huilunsoiton voi aloittaa jo 6-7-vuotiaana ja se yleensä aloitetaan käyrällä suukappaleella helpottamaan soittamista, jotta kädet eivät väsyisi, koska huilun kannattelu on raskasta jos on lyhyet kädet. Huiluja on myös umpi-ja avoläppäisinä. Soitto aloitetaan yleensä umpiläppäisellä helpottaen käden asentojen muodostumista.

Kun sormet liikkuu sujuvasti ja käden asennoissa ei ole suuria virheitä, voidaan siirtyä avoläppäiseen huiluun, joka taas parantaa huilun sointia, niin kuin huilun materiaalikin. Huilun puhallus on paljon vaikeampi kuin esimerkiksi nokkahuilun puhallus.

Se vaatii paljon keskittymistä ja oikeanlaisen tekniikan, mutta monet saavat äänen jo ensimmäisillä soittotunneilla. Harjoittelu aloitetaan pelkällä suukappaleella, jotta äänen muodostus olisi helpompaa.

Huilun äänialat

Huilun ääniala on kolme oktaavia. Huiluperheeseen kuuluu myös altto-ja bassohuilut jotka ovat soinniltaan matalampia ja piccolohuilu, joka on pikkuinen poikkihuilu ja se soi korkeammalta. Alttohuilu on G-vireinen ja se soi kvarttia matalammalta kuin C-vireinen eli normaali huilu ja bassohuilu taas soi oktaavia matalammalta kuin tavallinen huilu. Piccolohuilu  soi oktaavia korkeammalta kuin tavallinen huilu.

Huilujen hinnat vaihtelevat materiaalin ja valmistajan mukaan. Oppilashuilun voi saada käytettynä 150-500 eurolla kun taas ammattihuilujen hinnat liikkuvat tuhansien ja kymmenientuhansien eurojen välillä.

Huilu sopii kaikenlaisiin tilaisuuksiin soitettavaksi, sitä voi soittaa esimerkiksi orkestereissa ja puhallinyhtyeissä. Huilua on myös mukava harjoitella koska sen ääni on pienessäkin tilassa pehmeä ja kaunis.

Johanna Rantanen opettaa Hauskoissa Sävelissä huilunsoiton lisäksi  laulua, pianonsoiton alkeita sekä multi-instrua.  Johannan sydäntä lähellä ovat myös kaikki erityisoppijat, joista hänellä on runsaasti kokemusta musiikin erityisopettajana mm. Sylvia kodilla Lahdessa.

Tule meille opettelemaan huilun soittamista!

 

Opettajana Johanna Rantanen.

Lukukausi hinnat

Opetus
lukukausi
30min

445€

45min

655€

60min

890€