laulu

Oletko kiinnostunut laulamisesta? Meillä Hauskoissa Sävelissä on useita laulunopettajia.

Oletko kiinnostunut laulutunneista? Tarjoamme monipuolista laulunopetusta Lahdessa.

Meillä voit opiskella monenlaista laulua. On klassista yksinlaulua, musikaalilaulua, pop/jazzlaulua, laulelmaa, aikuisten kuoroa ja oikeastaan ihan kaikkea, mitä osaat toivoa!

Varsinaisia vaatimuksia laulunopiskelun aloittamiseen ei motivaation lisäksi ole, mutta sävelkorva auttaa ja edistää oppimista. Laulaminen kehittää musikaalisuutta ja sävelkorvaa. Murrosiässä äänihuulet kasvavat muunkin kehon muuttuessa, jonka vuoksi laulun aloittamisajankohta olisi tytöilläkin hyvä ajoittaa äänenmurroksen jälkeen. Toisaalta yläikärajaa ei ole, sillä laulussa voi kehittyä aina sekä äänellisesti, teknisesti että ilmaisullisesti. Laulaminen hoitaa ihmistä monin tavoin: Se tuottaa endorfiineja eli mielihyvähormoneja.

Klassisessa yksinlaulussa, kuten muissakin tyylilajeissa, on syvähengitys kaiken perusta, kuin kivijalka talolle. Muuten keuhkoihin ei pääse ilmaa, jota pyritään sitten laulussa säätelemään. Myös hyvä ryhti ja sopiva lihaskunto sekä toisaalta lihasten elastisuus edesauttavat tuota lauluhengitystä ja siten itse laulamista.

Tyylisuunnassa käytetään hyväksi muun muassa resonanssia, joka voimistaa ääntä ja saa äänen persoonallisuuden esille, ja saa sen kantamaan ilman ulkoisten vahvistinten apua.

Laulun opetuksessa pyritään siihen, että laulamiseen saadaan myös ilmaisuvoimaista tulkintaa.

Hengityksen merkitys
Klassiseen yksinlauluun kuuluu luonnollinen vibrato ja äänen sointi pyritään pitämään puhtaana ja kauniin tasaisena. Hyvällä hengitystekniikalla oppii myös laulamaan todella hiljaa niin, että äänessä on terve ydin, joka parhaimmillaan kantaa suurenkin orkesterin yli.

Instrumenttia on huollettava ja hoidettava
sen toimintakyvyn säilyttämiseksi.

Instrumentti itsessä
Lauluääni on instrumentti, jota ihminen kantaa aina mukanaan. Instrumenttia on huollettava ja hoidettava sen toimintakyvyn säilyttämiseksi. Yksi tärkeimmistä asioista laulajalle on riittävä uni ja lepo.

Ylipäätään säännölliset elämäntavat auttavat ääntä kestämään. Koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, myös stressi ja jännitys saattavat vaikuttaa ääneen huomattavasti.

Usein laulutunneilla opetellaankin myös erilaisia rentoutumiskeinoja ja itsensä hyväksymistä, sillä laulaja voi olla hyvin itsekriittinen ja ankara omaa ääntään kohtaan, ellei se toimi halutusti. Sopiva lempeys omaa instrumenttia kohtaan on tarpeen ja kyky nauttia äänen tuottamisesta – vaikka aina keskeneräisenäkin – auttaa myös kehittymään edelleen ja innostumaan yhä uuden oppimisesta.

Tervetuloa laulutunneille!

Laulunopetus

Pia Raanoja

Pop/jazz opettaja

Annika Myllyoja, Riikka Jaakkola

Klassinen yksinlaulu

Pilvi Äikäs

Musikaalilaulu

Elina Ruti

Lukukausi hinnat

Laulutunnit.
Huom musikaalilaulussa eri hinnat.

Opetus
lukukausi
30min

445€

45min

655€

60min

890€

Hauskat Sävelet laulutunnit

Oletko kiinnostunut laulamisesta? Meillä Hauskoissa Sävelissä on useita laulunopettajia.