Sähköbasso

Basso on tärkein!
Jos basso puuttuu, bändi ei ole bändi.

Sähköbasso

Sähköbasso on soittimena varsin nuori, vasta n. 70-vuotias, mutta on ollut tärkeä osa bändien soundia alusta asti. Soitin kehitettiin korvaamaan kontrabasso helpomman kuljetettavuuden ja kovemman äänen tuottamisen takia.

Nuori seitsemänkymppinen

Alunperin sähköbassoa soittivat lähinnä kitaristit, josta syystä sitä soitettiin aluksi plektralla, mutta kun kontrabasistit ottivat soittimen omakseen, alkoi sormilla soittaminen yleistymään. Sittemmin soittotekniikat on kehittyneet huimasti ja pitää sisällään sormisoiton ja plektrasoiton lisäksi mm.  slap-bass-tekniikan, tapping-tekniikan ja myös sointujen soittamisen. Näihin tekniikoihin voidaan tunneilla tutustua.

Slap-bassSlap-bass-tekniikassa bassoa soitetaan yksinkertaisimmillaan lyömällä kieliä peukalolla (thump) ja vetämällä etusormella kieltä otelautaan nähden ylös, antaen sen iskeytyä nauhoja vasten (pluck), jolloin saadaan hyvin perkussiivinen, eli rummunomainen ääni. Toki tekniikkaan kuuluu paljon muutakin, mutta ne ovat haastavuutensa puolesta syventävää asiaa, joihin voidaan perehtyä, mikäli oppilas niin haluaa.

Tapping
Tapping-tekniikka on tuttu kitaristien, etenkin heavy-musiikin taitajien kautta, mutta myös basistit tekniikkaa enenevässä määrin käyttävät. Tässä tekniikassa kieliä soitetaan painamalla vasemman käden sormien lisäksi myös oikean käden sormilla otelaudalta ääniä.

Täten tekniikka mahdollistaa nopeampien juoksutusten soittamisen helpommin. Myöskin sointukomppausta tällä tekniikalla on mahdollista tehdä.

Sointusoittaminen
Sointusoittaminen on myös bassolla mahdollista, joskin 4-kielisellä bassolla sointujen laajuus rajoittuu nelisointuihin, mutta myös laajempien sointujen äänimaailmaa voidaan kaivaa esille. 5- ja 6-kielisillä bassoilla laajemmat soinnut ovat helpommin toteutettavissa.

Basson tuntemus
Soittotunneilla tutustutaan tekniikoiden lisäksi instrumenttiin itsessään, vahvistimeen ja mahdollisiin lisälaitteisiin (viritin, efektit yms.), nuoteista soittamiseen, korvakuulosoittamiseen, rytmiikan ja harmonian ymmärtämiseen ja toteuttamiseen, improvisointiin.

Tutuiksi tulevat erilaiset musiikkityylit, bassokompit, fillit, asteikot ja intervallit, metronomi sekä rumpukone harjoittelun tukena ja paljon muuta.

Ukulelebasso sopii kokonsa puolesta  kaikille

Sopiva soitin
Sähköbassoja on nykyään niin paljon erilaisia ja erikokoisia, että kaikille löytyy varmasti sopiva soitin. Ns. standardimensuuri, eli kielen soiva pituus, sähköbassolle on 34 tuumaa, mutta lyhytskaalaisia bassoja 32 ja 30 tuumaisia on myös saatavilla pienemmille oppilaille tarvittaessa tunneilla voi soittaa myös ukulelebassolla, joka kokonsa puolesta sopii kaikille (mensuuri 20-21 tuumaa).

 

Sähköbasson soiton opettaja

Antti Akkanen

Se vaan on yksinkertaisesti tosi hauskaa!

Tunneilla olemme myös harjoitelleet improvisoinnin perusteita esim. bluesiatunnettuja sooloja sekä esimerkiksi taustanauhojen päälle soittamista. Taustanauhat ovat myös olennainen osa muutakin opetusta, koska niiden avulla voi kappaleita soittaa bändin säestyksellä ja se vaan on yksinkertaisesti tosi hauskaa!

Tervetuloa tunneille soittamaan sähköbassoa!

Bändisoittimet Sähköbasso
Antti Akkanen sähköbasso opettaja

Lukukausi hinnat

Sähköbasso tunnit

Opetus
lukukausi
30 min

455€

45 min

655€

60 min

890€