Saksofoni

Matti rouvali

Saksofoni on upeaääninen ja monipuolinen soitin, jonka kehitti belgialainen Antoine-Joseph ”Adolphe” Sax Pariisissa. Se patentoitiin 1846. Sax halusi uudella soittimellaan ylittääsen kuilun, mikä oli puu- ja vaskipuhaltimien välillä. Saksofoni kuuluu metallisuudestaan huolimatta puupuhallinperheeseen. Se tunnetaan jazz-soittimena, mutta poikkeuksellisen muuntelukykyisen soundinsa ansiosta se taipuu monenlaiseen musiikkiin, kuten klassiseen tai kansanmusiikkiin.

Puupuhallinperheen metallinen jäsen

Tunnetuimpia sinfoniaorkesteriteoksia, missä saksofonit ovat mukana on Ravelin bolero ja Shostakovitsin valssi nro 2 jazz -sarjasta.

Saksofoneja valmistetaan useita eri kokoja

 • Es-vireisiä:
  Sopranino
  Alttofoni
  Baritonifoni
  Kontrabassofoni
 • B-vireisiä:
  Sopraanofoni
  Tenorifoni
  Bassofoni

Erikokoisissa foneissa on myös erilainen saundi. Tämä kannattaakin kun kokeilee fonia, että kokeilee vaikka erilaisia.

Kymmenestä vuodesta ylöspäin
Sopiva ikä aloittamiselle on 10-vuotiaat ja sitä vanhemmat Suositeltavinta on aloittaa, etenkin lapsilla, alttofonilla. Se on myös halvin vaihtoehto. Hinnat lähtevät 800 eurosta ylöspäin. Nokkahuilussa ja klarinetissa hankitut valmiudet käyvät suoraan saksofonin soittoon.

Tervetuloa soittamaan saksofonia!

Klarinetti, saksofonit ja puhallinorkesteri

Matti on suorittanut sotilasmuusikon tutkinnon Sibelius-Akatemiassa, opetuspedagogiikan tutkinnon Sibelius-Akatemiassa sekä klarinetinsoiton B-kurssitutkinto Sibelius-Akatemiassa. Hän on soittanut klarinettia Lahden kaupunginorkesterissa (Lahti Sinfonia) vuodesta 1981 lähtien.

Matti on opettanut Lahden konservatoriossa ja musiikkiopistossa sekä Lotilan musiikkiluokilla ja Tiirismaan musiikkilukiossa sekä vuodesta 2002 lähtien omassa musiikkikoulussa.

’Mielestäni musiikinopetuksessa on tärkeää oppia tuntemaan oman instrumenttinsa rajallisuudet. On hyvä etsiä monipuolista musiikkimakua ja soittaa musiikkia viihteestä klassiseen.’

’Musiikinopiskelussa uskon jokaisen oppilaani nauttivan siitä, että he saavat olla mukana luomassa musiikkia ja voivat iloita oppimistaan asioista kukin omien taitojensa ja tavoitteidensa mukaan ilman stressiä. Rennosti ajatellen.’

’Puhallinsoittajan täytyy pitää huolta fyysisestä kunnostaan, jotta pystyy puhaltamaan tarvittavan pitkät fraasit pyörtymättä – ja pilke silmäkulmassa.’

Share This