sello

anniina saarikko

Sello kuuluu viulun, alttoviulun ja kontrabasson ohella jousisoitinperheeseen. Se on siis kielisoitin, jota soitetaan hevosen häntäjouhista tehdyllä jousella, mutta myös näppäillen. Ensimmäisiä selloja on alettu rakentaa 1500-luvulla ja nykyiseen muotoonsa ne ovat kehittyneet 1800-luvulla. Sello on monipuolinen soitin, jonka ääniala ulottuu matalista bassoäänistä korkeaan diskanttiin.

Matalalta korkeuksiin!

Sellon soiton (niinkuin muidenkin  soittimien) opiskelu kehittää paitsi musiikillisia kykyjä, myös motoriikkaa, keskittymistä, pitkäjänteisyyttä ja sosiaalisia taitoja. Onpa soiton opiskelun tutkittu kehittävän aivoja ja auttavan muidenkin asioiden oppimisessa. Soittoharrastuksessa yhdistyy siis huvi ja hyöty!

Sellolle on sävelletty paljon sooloteoksia eri aikakausina ja sellolla on myös tärkeä rooli sinfoniaorkesterissa sekä monenlaisissa kamarimusiikkiyhtyeissä. Klassisen musiikin lisäksi sellolla soitetaan monia muitakin musiikkityylejä,  esimerkiksi kansanmusiikkia tai rockia.

Soittoharrastuksessa yhdistyy siis huvi ja hyöty!

Eri-ikäisille ja kokoisille
Sellon soittamisen voi aloittaa jopa jo neljävuotiaana eikä varsinaista yläikärajaa ole. Viime vuosina ovat myös yhä useammat aikuiset rohkaistuneet toteuttamaan itseään soittoharrastuksen parissa. Erikokoisille soittajille löytyy selloja 1/8-koosta alkaen. Esimerkiksi ekaluokkalaiselle sopiva sello on usein 1/4-kokoa. 

Sellon voi ostaa uutena tai käytettynä ja kelpo pikkusellon saa noin 800-1600 eurolla. Käytetyn saattaa löytää halvemmallakin. Soittimen hankkimisessa kannattaa kysyä neuvoa opettajalta. 

Tervetuloa soittamaan selloa olitpa minkä ikäinen tai kokoinen tahansa!

 

 

Anniina on valmistunut sellonsoiton opettajaksi Lahden AMK:sta vuonna 2005. Sellonsoittoa hän on opettanut Hauskojen Sävelten lisäksi Heinolan, Lahden ja Asikkalan seudun musiikkiopistoissa sekä Wellamo-opistossa. Anniina on toiminut myös vuodesta 2008 alkaen erityistä tukea tarvitsevien nuorten/aikuisten musiikinohjaajana taide- ja toimintakeskus Kaarisillassa, Nastolassa. Hauskinta muusikon työssä on Anniinan mielestä yhteissoitto ja hän soittaakin mielellään monenlaista musiikkia erilaisissa kokoonpanoissa. Opettajan työssä hän pitää tärkeänä kannustavaa ilmapiiriä ja rentoa tekemisen meininkiä. Palkitsevia hetkiä opettajalle on, kun oppilas innostuu omatoimisesti soveltamaan oppimaansa tai kenties luomaan jotain ihan uutta.

’Musiikki on parhaimmillaan elämäntapa. Oli se sitten harrastus tai ammatti, siihen kannattaa panostaa, koska elämä ilman sitä olisi paljon tylsempää!
Musiikin harrastaminen tuo paitsi uusia taitoja ja onnistumisen kokemuksia, myös iloa, elämyksiä ja samanhenkisiä ystäviä.’
Share This