Ukulele

saara malin, Joni Rajamäki

Ukulele on pieni kitarannäköinen, 4-kielinen, viritykseltään G-C-E-A ja ääneltään helähtävä, veikeä soitin.

Se kehitettiin Havajilla 1880-luvulla ja oli suuressa suosiossa silloisten satamatyöläisten keskuudessa. Innostus ukulelen kehittämiseen sai alkunsa Portugalilaisesta Braguinhasta joka myös oli pienikokoinen 4-kielinen kitarasoitin.

Madeiralta Havajille tullut puuseppä Manuel Nunes ryhtyi ystäviensä kanssa valmistamaan ensimmäisiä ukuleleita huomattuaan oman Braguinha-soittimensa saavan suurta huomiota saarella. Ukulele, toiselta nimeltään myös uke nousi pian Havajin kansallissoittimeksi ja sitä ruvettiin valmistamaan parhaasta akaasia puusta joka oli kuninkaallisessa käytössä oleva materiaali.

Sana ukulele tarkoittaa pomppivaa kirppua! Ukulele vakiinnutti asemansa 1900-luvun alkupuolella musiikaaleissa ja kabareessa, kiiveten sieltä suureen suosioon elokuvabisneksessä Hollywoodissa 50-luvulla. 

Aloha pomppivaa kirppu!

Kunnes Youtuben kautta, Honolulusta kotoisin oleva nuoriherra Jake Shimabukuro soitti ukulelen koko maailman tietoisuuteen 2000-luvulla.

Soitin kaikenikäisille
Nykyisin uke on huippusuosittu soitin kaikenikäisten harrastelijoiden keskuudessa, käytetty muskareissa, bändeissä kuin soolo-soittimenakin.

Uken suosio piilee osiltaan sen pienessä koossa, kaula on kapea ja pieneenkin käteen sopiva, sointuja on helpompi soittaa kuin kitarassa sekä helähtävä ääni on hauska lisä monessakin yhteissoitossa!

Oman laulun säestäminen ukella on yleistymässä huimaa vauhtia ja tämä kombo on ollut jo nähtävissä monissa kilpailuissa X-factorista Voiceen.

Tervetuloa ukulele-tunneille! 

Share This