Viulu

Heidi knuters, marja rouvali

Tavallisessa viulussa on neljä kieltä ja ne viritetään kvintin välein. Viulu on jousisoitinperheen korkeaäänisin soitin.  Alttoviulu on taas rakenteeltaan samanlainen kuin viulu, mutta kooltaan isompi ja viritykseltään matalampi.

Viulua soitetaan jousella, jonka jouhet ovat hevosen häntäjouhia tai sitten sormella näppäilemällä, eli pizzicatona. Sana tulee italiankielestä, kuten hyvin moni muukin musiikkitermistä. Esimerkkinä voisi vaikka mainita sanan tutti, joka ei todellakaan tarkoita vauvan tuttia, vaan sitä, että KAIKKI soittavat tai tekevät jotain yhdessä. Toinen hassu sana on piano, joka tarkoittaa tietenkin soitinta, mutta myös sitä, että soitetaanpa ihan hiljaa.

Viulu on mukava ja sosiaalinen soitin. Sillä voi soittaa yksin, yhdessä säestäjän kanssa, ryhmässä tai isossa sinfoniaorkesterissa. Viulu on kevyt ja  kuljettaa mukana ja nykyisin on tosi trendikkäitä viulukoteloita eri muodoissa,väreissä ja materiaaleissa.

Viulu taipuu tangoon, kansanmusiikkiin, jazziin, klassiseen ja ihan mihin tahansa musiikkiin haluatkin sen kanssa mennä.

Piano, piano! Hys, hys!

Viulunrakentajat

Viulu kehittyi tiettävästi jo 1500-luvulla Pohjois-Italiassa, missä ensimmäiset viulunrakentajat olivat Amati ja Gasparo da SaloCremonan kaupungista muodostuikin korkearasoinen viulunrakennuksen keskus. Merkittävimpiä viulunrakentajia olivat Amati, Guarnerius ja Antonio Stradivari 1648 – 1737, joka oli näistä kuuluisin. Hänen viulujaan on tiettävästi säilynyt nykyaikaan noin 650 kappaletta.

Ennätyshinta, reilut 11 miljoonaa euroa, vuonna 1721 valmistuneesta Stradivariuksesta maksettiin vuonna 2011 Tarsion huutokauppahuoneella Lontoossa. Koko huutokauppahinta ohjattiin samana vuonna Japanin maanjäristyksen ja tsunamin uhrien auttamiseen.

Viulun valinta & aloitusikä

Tavallisen aloittelijan viulun saa huomattavasti halvemmalla. 500 – 1000 eurolla saa jo koko paketin, mihin sisältyy viulu, jousi ja kotelo.

Opettajat auttavat mielellään hyvän viulun hankinnassa ja opastavat oikean koon arvioinnissa. Viulujahan on montaa eri kokoa soittajan koon mukaan.

Pienin viulu on 1/16 viulu, jota voi soittaa 3 – 4 vuotias. Mielestäni näin nuoren paikka tosin on vielä muskarissa tai meillä olevassa Multi-Instrussa. Viulun opiskelu alkaisi vähän myöhemmin, 5 – 9 vuoden iässä.

Muita viulukokoja ovat 1/10, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 ja sitten 4/4, eli normaalikokoinen viulu.

Hauskoissa sävelissä on vuokrattavana kaiken kokoisia viuluja, joten oman instrumentin hankinta ei ole välttämättä tarpeellista.

Viulunsoiton voi aloittaa myös aikuisena

Viulunsoittomielletään vaikeaksi, vaikka se ei ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan instrumenttien soitto. Tosin se vaatii keskittymiskykyä, pitkäjänteisyyttä ja tarkkaa sävelkorvaa, mutta nämäkin taidot kehittyvät soittotunneilla ajan kanssa. Oikeastaan ainoa edellytys on halu oppia soittamaan. Minkä ikäinen oletkin, tartu rohkeasti viulua kaulasta ja sukella musiikin pyörteisiin. 

Tervetuloa viulutunneille!

Heidi on valmistunut Lahden ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi ja opettanut mm. Lahden musiikkiopistolla ja Lotilan, Tiirismaan ja Jalkarannan koulujen oppilaita. Opetuksen lisäksi hän soittaa itse sekä viulua että alttoviulua useissa eri tyylisissä kokoonpanoissa. Tällä hetkellä hän myös laajentaa musiikillista osaamistaan musiikkiteknologian opinnoissa.

’Composing will always be a memory of inspiration;
improvising is live inspiration,
something happening at that very moment.
Do not fear mistakes. There are none.’
-Miles Davis
Share This