Viulu

Viulu taipuu tangoonkansanmusiikkiinjazziin, klassiseen ja ihan mihin tahansa musiikkiin haluatkin sen kanssa mennä.

Tavallisessa viulussa on neljä kieltä ja ne viritetään kvintin välein. Viulu on jousisoitin perheen korkeaäänisin soitin.  Alttoviulu on taas rakenteeltaan samanlainen kuin viulu, mutta kooltaan isompi ja viritykseltään matalampi.

Viulua soitetaan jousella, jonka jouhet ovat hevosen häntäjouhia tai sitten sormella näppäilemällä, eli pizzicatona. Sana tulee italiankielestä, kuten hyvin moni muukin musiikkitermistä. Esimerkkinä voisi vaikka mainita sanan tutti, joka ei todellakaan tarkoita vauvan tuttia, vaan sitä, että KAIKKI soittavat tai tekevät jotain yhdessä. Toinen hassu sana on piano, joka tarkoittaa tietenkin soitinta, mutta myös sitä, että soitetaanpa ihan hiljaa.

Viulu on mukava ja sosiaalinen soitin. Sillä voi soittaa yksin, yhdessä säestäjän kanssa, ryhmässä tai isossa sinfoniaorkesterissa. Viulu on kevyt ja  kuljettaa mukana ja nykyisin on tosi trendikkäitä viulukoteloita eri muodoissa,väreissä ja materiaaleissa.

Viulun aloitusikä & koko

Viulunsoiton aloittamisen suosittelemamme yleensä vähintään 5–9 vuoden ikää. Tässä iässä lapsilla on yleensä tarpeeksi kehittynyt motoriikka ja keskittymiskyky, jotka ovat olennaisia viulunsoiton oppimisessa. Toki 3 – 4 vuotiaskin voi soittaa jo 1/16 viulua. Mielestäni näin pienen lapsen paikka tosin on vielä muskarissa tai meillä olevassa Multi-Instrussa. Viulunsoiton voi aloittaa myös aikuisena. Meillä musiikkikoulussa on useita aikuisena viulun soittamisen aloittaneita oppilaita.

Opettajat auttavat mielellään hyvän viulun hankinnassa ja opastavat oikean koon arvioinnissa. Viulujahan on montaa eri kokoa soittajan koon mukaan. Viulukokoja ovat 1/16, 1/10, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 ja sitten 4/4, eli normaalikokoinen viulu. Tavallisen aloittelijan viulun saa huomattavasti halvemmalla. 500 – 1000 eurolla saa jo koko paketin, mihin sisältyy viulu, jousi ja kotelo.

Hauskoissa Sävelissä on vuokrattavana kaiken kokoisia viuluja, joten oman instrumentin hankinta ei ole välttämättä tarpeellista.

Viulunsoitto mielletään vaikeaksi, vaikka se ei ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan instrumenttien soitto. Tosin se vaatii keskittymiskykyä, pitkäjänteisyyttä ja tarkkaa sävelkorvaa, mutta nämäkin taidot kehittyvät soittotunneilla ajan kanssa. Oikeastaan ainoa edellytys on halu oppia soittamaan. Minkä ikäinen oletkin, tartu rohkeasti viulua kaulasta ja sukella musiikin pyörteisiin. 

Tervetuloa viulutunneille!

’Uskon opettajan ja oppilaan innostavaan vuorovaikutukseen, superpositiivisuuteen, oppilaan kokonaispersoonallisuuden tasapainoiseen kehittämiseen hänen omalla tasollaan ja musiikin integroimisen muihin taideaineisiin.’ Marja Rouvali

Viulusoiton opettajat
Marja Rouvali ja Heidi Knuters 

Viulu&piano -soitonopetus

Nyt voit aloittaa soittoharrastuksen uudella tavalla yhdistäen kaksi suosittua soitinta yhdeksi kokonaisuudeksi!

Viulu&pianotunneilla lähdetään tutustumaan ilon ja uteliaisuuden kautta molempiin soittimiin.

Soittotunneilla tutustutaan myös improvisaatioon eli täysin ilman nuotteja soittamiseen, tehdään omia sävellyksiä ja soitetaan tietenkin yhdessä opettajan kanssa!

Opettajana Heidi Knuters

Lukukausi hinnat

viulutunnit

Opetus
lukukausi
30min

445€

45min

655€

60min

890€

Hauskat Sävelet jousisoittimet

Viulutunnit Lahdessa:
Pesäkallio, Keskusta ja Jalkaranta